Rondje Groningen

Deze route leidt je door de prachtige natuur van Friesland en Groningen en biedt een verscheidenheid aan landschappen die beide provincies te bieden hebben. Terwijl je vaart, kun je genieten van de adembenemende natuurgebieden, meren en slootjes en ontdek je pittoreske dorpjes.

Vanuit onze haven gaan we via de Houkesloot het Sneekermeer op. Het Sneekermeer is een van de meest populaire en prachtige meren van Friesland. Het meer is niet alleen geliefd onder watersporters, maar ook onder natuurliefhebbers en recreanten. Het Sneekermeer biedt een breed scala aan activiteiten, waaronder zeilen, windsurfen, kitesurfen, kanoën, roeien en vissen. Bovendien zijn er diverse jachthavens en zeilscholen te vinden waar je terecht kunt voor lessen, verhuur en onderhoud van boten. Het landschap rondom het Sneekermeer is bijzonder mooi. Je vindt er prachtige vergezichten over het water, maar ook idyllische dorpjes met oude boerderijen, molens en pittoreske straatjes. Bovendien is het Sneekermeer omringd door groene weilanden en bossen, waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen of paardrijden. Het meer heeft ook een belangrijke historische betekenis voor Friesland. Zo werd hier in 1816 de eerste zeilwedstrijd van Nederland georganiseerd, wat de start betekende van de bekende Sneekweek. Deze jaarlijkse zeilwedstrijd trekt nog altijd duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

We steken het Sneekermeer over en varen via het Prinses Margrietkanaal richting Grou. We passeren Terhorne en Jirnsum.

Grou is een van de meest populaire watersportdorpen van Friesland en biedt veel vermaak voor bezoekers. Vooral in de zomer worden er talloze watersportevenementen georganiseerd. Het dorp, gelegen aan het Pikmeer, staat bekend als de startplaats van het jaarlijkse Skûtsjesilen. Daarnaast heeft Grou een gezellige dorpskern met diverse winkels, restaurants en bezienswaardigheden. Grou heeft diverse ligplaatsten en ook een aantal restaurants direct aan het water.

We zetten koers via de Neare Galle richting Leeuwarden. We varen door idillische vaartjes en passeren het dorpje Wergea.

Het dorpje heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. Het was destijds een belangrijke handelsplaats vanwege de ligging aan de rivier de Boarne. In de 17e en 18e eeuw bloeide de handel verder op, met name door de aanwezigheid van een scheepswerf en een bierbrouwerij. Tegenwoordig is Wergea vooral een agrarisch dorp. Er zijn verschillende boerderijen in de omgeving en ook de visserij is nog steeds een belangrijke bron van inkomsten. Het dorp heeft een jachthaven voor circa 170 boten en verschillende voorzieningen. De jachthaven heeft diverse faciliteiten, zoals douches, toiletten, een wasmachine en een droger. Ook is er een restaurant aanwezig waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

We zetten koers richting Leeuwarden en varen onder de N31 door de Himpenser Wielen op en uiteindelijk linksaf over het van Harinxmakanaal richting het centrum van Leeuwarden. Er is genoeg te beleven in de hoofdstad van Friesland. Leeuwarden biedt talloze goede restaurants, winkels, musea en uitgaansgelegenheden. Bovendien zijn er vele activiteiten te ondernemen in deze altijd bruisende stad, waar je een echt stadsgevoel kunt ervaren. Hoewel je op deze route om het centrum van Leeuwarden heen vaart, is het zeker aan te raden om Leeuwarden een dagje te verkennen.

Na Leeuwarden varen we in Noord Oostelijke richting naar Dokkum over de Dokkumer Ee. Dit is ook een stuk van de Elfstedentocht. We passeren de bekende plekjes als Bartlehiem en Burdaard. Dokkum is een stad waar altijd veel te doen is, een sfeervolle stad gelegen in het noordoosten van Friesland, aan de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en is vooral bekend vanwege de legende van Bonifatius, die hier in 754 werd vermoord. Tegenwoordig is Dokkum een populaire toeristische bestemming met tal van bezienswaardigheden en activiteiten.

Als toerist in Dokkum kun je genieten van de sfeervolle binnenstad met haar oude gebouwen, grachten en gezellige winkels en terrassen. Bezoek de Bonifatiuskapel en de Bonifatiusbron, die herinneren aan de legende van Bonifatius. Maak een wandeling langs de bolwerken, de oude stadsmuren en het stadhuis. Bezoek het Admiraliteitshuis, waar je alles kunt leren over de maritieme geschiedenis van Dokkum en de Friese Admiraliteit Als we Dokkum passeren varen we via het Dokkumer grootdiep en Dokkumer diep richting Nationaal park lauwersmeer. Het meer is ontstaan na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. Het gebied is nu een belangrijk natuurgebied. Tijdens het varen op het Lauwersmeer kun je genieten van prachtige uitzichten op het water en de omringende natuur. Het gebied is een belangrijk broedgebied voor vogels, en je kunt hier dan ook veel verschillende vogelsoorten spotten, zoals de lepelaar, de grutto en de kluut.

Er zijn verschillende plekken op het Lauwersmeer waar je kunt aanmeren met een boot. Zo zijn er bijvoorbeeld jachthavens en aanlegplaatsen beschikbaar in de buurt van de dorpen Lauwersoog, Zoutkamp en Oostmahorn.

De jachthaven van Lauwersoog is de grootste jachthaven aan het Lauwersmeer en biedt ruimte aan meer dan 700 boten. De jachthaven beschikt over alle faciliteiten die je nodig hebt, zoals water en elektriciteit, toiletten, douches, een wasserette en een supermarkt. Daarnaast zijn er ook verschillende restaurants en cafés te vinden in de jachthaven.

Zoutkamp is er ook een kleine jachthaven met ruimte voor ongeveer 30 boten. Hier kun je aanmeren en genieten van het gezellige dorpje, met zijn kleurlijke oude vissershuisjes en historische panden. Ook hier zijn verschillende voorzieningen beschikbaar, zoals water, elektriciteit en toiletten. Verder zijn er op verschillende plekken rondom het Lauwersmeer aanlegplaatsen te vinden waar je gratis kunt aanmeren. Op dit meer loopt ook de grens tussen Friesland en Groningen.

We varen weer verder over het Reitdiep met als doel de stad Groningen. Een leuke haven om op te zoeken is de Reitdiephaven, hier zijn allerlei leuke voorzieningen waaronder een grote supermarkt en veel leuke winkels. De haven wordt omschreven als gezellig en zeer prettig vertoeven.

We varen een stukje terug en gaan we richting Zuidhorn over het Van Starkenborghkanaal. Het kanaal is breed en rustig, waardoor het een aangename vaarervaring biedt.

In Zuidhorn zijn verschillende aanlegplaatsen beschikbaar, waaronder een jachthaven en een passantenhaven. De jachthaven is geschikt voor langere verblijven en biedt alle voorzieningen die je nodig hebt, zoals water, elektriciteit en sanitaire faciliteiten. De passantenhaven is meer geschikt voor kortere verblijven en biedt alleen basisvoorzieningen zoals water en elektriciteit. Zuidhorn zelf is een gezellig plaatsje met een oud centrum en diverse winkels, restaurants en terrasjes. Je kunt er dus prima even aanmeren om de omgeving te verkennen of om inkopen te doen. Daarnaast zijn er vanuit Zuidhorn verschillende fiets- en wandelroutes beschikbaar die je door de mooie omgeving van het Westerkwartier voeren.

We varen bij het dorpje Gerkesklooster en Stroobos Friesland binnen, hier loopt de grenslijn tussen de twee provinciën en zetten koers naar het Bergumermeer. Aan het Bergumermeer zijn diverse ligplaatsen, bij jachthavens of bij campings met allerlei voorzieningen. Op het meer is het goed vertoeven en bied mooie uitzichten.

We varen verder via de Wijde Ee richting Nationaal Park de Alde Feanen wat werkelijk prachtig is. Nationaal Park De Alde Feanen bestaat uit een groot netwerk van meren, kanalen, moerassen en rietvelden. Het is een van de grootste wetlands van Europa en biedt een thuis aan vele soorten planten en dieren, waaronder zeldzame vogels zoals de zwarte stern en de roerdomp. Een absolute aanrader om hier een paar dagen te genieten van de mooie natuur.

Verder op de route passeren we het dorpje Akkrum en Terherne, de laatste dorpjes voordat we aankomen op het Sneekermeer.

Terherne is een charmant dorpje wat bekend staat als het ‘Kameleondorp’. Het boek "De Kameleon" is een jeugdboekenserie geschreven door de Nederlandse schrijver Hotze de Roos. De serie gaat over de avonturen van de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer en hun boot genaamd De Kameleon. De serie speelt zich af in het fictieve dorp Lenten, dat gebaseerd is op het dorp Terherne in Friesland, waar de schrijver geboren is. Voor kinderen zijn er veel activiteiten en er zijn fijne restaurants aan het water.

Aangekomen op het Sneekermeer zijn er verscheidene mooie ligplaatsen en aanlegsteigers die allemaal een prachtig uitzicht bieden op het mooie meer met in de verre verte de stad Sneek.

Wilt u graag Rondje Groningen varen met uw eigen gehuurde jacht? Een jacht huren doet u bij Sanzi Yacht Charter.