Weekend Frieslandroute

Deze route is prachtig om in een weekend te varen. Genietend van al het moois aan boord en in combinatie met wat Friesland te bieden heeft. Al varende geniet je van mooie landschappen en de Friese natuurgebieden terwijl je mooie meren oversteekt.

Vanuit onze haven gaan we via de Houkesloot het Sneekermeer op. Het Sneekermeer is een van de meest populaire en prachtige meren van Friesland. Het meer is niet alleen geliefd onder watersporters, maar ook onder natuurliefhebbers en recreanten. Het Sneekermeer biedt een breed scala aan activiteiten, waaronder zeilen, windsurfen, kitesurfen, kanoën, roeien en vissen. Bovendien zijn er diverse jachthavens en zeilscholen te vinden waar je terecht kunt voor lessen, verhuur en onderhoud van boten. Het landschap rondom het Sneekermeer is bijzonder mooi. Je vindt er prachtige vergezichten over het water, maar ook idyllische dorpjes met oude boerderijen, molens en pittoreske straatjes. Bovendien is het Sneekermeer omringd door groene weilanden en bossen, waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen of paardrijden. Het meer heeft ook een belangrijke historische betekenis voor Friesland. Zo werd hier in 1816 de eerste zeilwedstrijd van Nederland georganiseerd, wat de start betekende van de bekende Sneekweek. Deze jaarlijkse zeilwedstrijd trekt nog altijd duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

We steken het Sneekermeer over en varen via richting Akkrum. Een van de meest opvallende kenmerken van Akkrum is het historische centrum, dat een rijke geschiedenis heeft die teruggaat tot de Middeleeuwen. Je kunt een wandeling maken door de smalle straatjes en genieten van de prachtige architectuur, waaronder oude pakhuizen, molens en charmante huizen met rieten daken.

Vanaf Akkrum vaar je verder over Het Deel en het Nieuwe Heerenveense Kanaal richting Heerenveen. Deze stad heeft meerdere aanlegplaatsen en havens, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is. In het centrum vind je een gezellige winkelstraat en er zijn ook uitstekende restaurants te vinden. Naast de vele eetgelegenheden zijn er nog tal van andere activiteiten te ondernemen, zoals een bezoek aan de bioscoop, musea en uitgaansgelegenheden

Na Heerenveen vervolgt de Route over de Engelenvaart richting Delfstrahuizen. De Engelenvaart is een vrij ondiepe vaargeul in Friesland. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te varen en de waterdiepte goed in de gaten te houden, vooral bij laag water. Het is ook aan te raden om de vaarkaart goed te bestuderen voordat je deze vaargeul op gaat.

Terwijl je door de schitterende natuur vaart, kom je op een splitsing tussen de Jonkers- of Helomavaart en de Pier Christiaansloot. In de nabijheid van deze plek zijn er drie opties om te overnachten. De eerste optie is om door te varen over de Jonkers- of Helomavaart in de richting van de Driewegsluis. Bij de Driewegsluis zijn er verschillende mooie plekjes in de vrije natuur om te overnachten. Een andere mogelijkheid is om door te varen naar de knusse dorpjes Echtenerbrug en Delfstrahuizen en daar de nacht door te brengen. En als je liever wakker wordt met uitzicht over het meer, vaar dan door Echtenerbrug en Delfstrahuizen over het Tjeukemeer naar de Marchjepôlle, een prachtig eilandje in het midden van het Tjeukemeer.

Vanaf het Tjeukemeer vaar je verder naar Langweer, een prachtig en gezellig watersportdorp met een strand en speeltuin voor kinderen naast de goed verzorgde jachthaven. Het dorp biedt ook leuke restaurantjes en café's met af en toe live muziek, waardoor het een bruisende plek is waar je je uitstekend kan vermaken. Na het passeren van de Langweerderwielen en de charmante Marrekrite plekjes op de Alde Wei, vervolgt de route naar het Sneekermeer, met onderweg de mogelijkheid om Joure te bezoeken. Dit gezellige dorp heeft verschillende winkels en eetgelegenheden, terwijl je in de haven beschut ligt naast een mooi park om te wandelen. Er zijn genoeg activiteiten in Joure, waaronder een indoor speelbos, zwembad, puzzelmuseum en een bowling- en midgetgolfbaan.

Vanaf Joure vervolg je de route over de Goingarijpster Poulen richting het Sneekermeer. Tijdens deze tocht vaar je langs verschillende eilandjes met elk hun eigen charmante Marrekrite aanlegplaatsen, wat het een fantastische optie maakt om hier een laatste nacht door te brengen.

(De Marrekrite is een organisatie die zich richt op het beheer en onderhoud van de recreatieve voorzieningen op het water en aan de kant van het water in Friesland, zoals aanlegplaatsen en steigers. Het doel van de Marrekrite is om de watersporters en andere recreanten op een duurzame manier te laten genieten van de mooie Friese natuur en wateren. Ze zorgen ervoor dat er voldoende gratis aanlegplaatsen zijn en dat deze goed onderhouden worden. Op deze manier dragen ze bij aan de bescherming en het behoud van de natuur en het landschap in Friesland. De Marrekrite werkt nauw samen met de provincie Fryslân en andere belanghebbenden om dit doel te bereiken)

Mocht je liever in de jachthaven overnachten dan kunnen we de jachthaven bij het Starteiland ten zeerste aanbevelen.

Wilt u graag de Frieslandroute varen met uw eigen gehuurde jacht? Een jacht huren doet u bij Sanzi Yacht Charter.