Woudaaproute

Met de Woudaaproute kan het hele gezin genieten van het Friese merengebied, terwijl je vaart langs Joure, Langweer, Woudsend, Heeg, Workum, Bolsward en IJlst. Deze route is ideaal voor gezinnen met kinderen, omdat kinderen overal welkom zijn. Deze route is genoemd naar de "Woudaap", een vogelsoort die voorkomt in de moerasgebieden. De Woudaap is een kleine, schuwe vogel die vaak verstopt zit in de rietkragen langs het water.

Vanuit de haven vaar je via de Houkesloot over de Terhernster Poelen naar Joure, waar je kunt genieten van de gezellige sfeer, verschillende winkels en restaurantjes. In de haven van Joure kun je lekker beschut liggen en een daarnaast gelegen park wandelen. Het centrum ligt op ongeveer 500 meter afstand en er zijn genoeg activiteiten te doen, zoals een indoor speelbos, een zwembad, een puzzelmuseum en een bowling- en midgetgolfbaan.

Vanuit Joure vaar je verder via de Alde Wei onder de snelweg door naar de mooie Langweerderwielen, waar je het gezellige Langweer al kunt zien liggen. Langweer is een prachtig watersportdorp met naast de jachthaven een strandje en speeltuin voor kinderen. Er zijn ook leuke restaurantjes en cafeetjes met af en toe live muziek. Hier kun je je prima vermaken. Op weg naar Woudsend varen we via het Johan Friso kanaal. Het Jeltesleat-aquaduct heeft de drukste brug van Friesland vervangen, waardoor het varen een stuk rustiger is geworden. Geniet van het prachtige uitzicht terwijl je over het aquaduct vaart.

In Woudsend zijn niet alleen fijne havens en restaurantjes te vinden, maar ook een strandje en zelfs een tennis- en tafeltennisbaan in de jachthaven. Het is ook de moeite waard om de molens in Woudsend te bekijken, die het hele jaar op zaterdag geopend zijn. Vanuit Woudsend vaar je via de Waldseinster Rakken een klein stukje over het Heegermeer naar Heeg. Het Heegermeer heeft verschillende eilandjes, waaronder het prachtige Konijneneiland, dat een bezoekje meer dan waard is en garant staat voor avontuur voor de kinderen.

Heeg bevindt zich ongeveer tien kilometer ten zuiden van Sneek, aan het Heegermeer. Hoewel palingvisserij voorheen een belangrijk middel van bestaan was, staat het dorp tegenwoordig vooral bekend om de watersport. Het dorp zelf is bezaaid met monumentale panden, kerken en oude historische woningen. Elk jaar in juli vindt het Heechsimmerfestival plaats, waarbij diverse bands optreden op een drijvend podium op het strand van het Heegermeer. Vanuit Heeg is er ook de mogelijkheid om de route via de Wide Wimerts af te snijden richting IJlst.

Op de terugweg via het Heegermeer vaar je over het schitterende Gaastmeer en kom je uit bij het bekende dorp Workum. Workum is een populaire bestemming onder de watersporters, met diverse stranden voor kite- en windsurfers en zeilers. Als een van de oudste stadjes van de provincie heeft Workum veel te bieden: zo kan je prachtige schilderijen bewonderen van Jopie Huisman, is er een museum over de geschiedenis van Workum en kan je heerlijk wandelen door het oude centrum en de omliggende natuur.

We zetten koers naar Bolsward. Bolsward heeft twee jachthavens die beide van alle voorzieningen zijn voorzien. Bolsward heeft een mooi stadscentrum met een aantal leuke restaurants en cafétjes en heeft een gezellig centrum om even doorheen te wandelen. Leuk is ook om op donderdagochtend de wekelijkse markt te bezoeken. De route vervolgt over de Wimerts naar IJlst.

IJlst ligt aan de drukbevaren route tussen Sneek en Heeg en staat bekend om zijn statige huizen en voortuinen. Het mooiste deel van IJlst ligt aan de Eegracht en Galamagracht. Aan deze langgerekte gracht staan mooie gevels en statige huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw. De prachtige authentieke sfeer die IJlst uitstraalt heeft vooral te maken met de vele historische gebouwen die er staan. De meeste zijn open voor publiek en zeker een bezoek waard. Daarnaast zijn er ook activiteiten zoals polsstokspringen te doen en bezit IJlst een heerlijke bakker. Bezoek zeker de houtzaagmolen de Rat, de molen is gebouwd in 1632 en is nog steeds in bedrijf. Hier kunt u zien hoe houten balken en planken worden gezaagd met behulp van windenergie.

In Sneek kan je zowel terecht met mooi als met slecht weer. Voor een regenachtige dag is er in Sneek een bowlingbaan, ballenbak ( Ballorig ) en verschillende musea zoals het Modelspoormuseum en het Fries Scheepsvaartmuseum te vinden. Voor buitenactiviteiten beschikt Sneek over een kinderboerderij en verschillende parken met speeltuinen. Heb je wat meer tijd over kunnen we het Starteiland aanbevelen waar een mooie jachthaven is, een gezellige speelplaats en genoeg te zien en te beleven.

De Woudaaproute met uw eigen bemanning varen? Een luxe jacht huren met bemanning kan ook bij Sanzi Yacht Charter.