Elfstedenroute Hoge Jachten

De Elfstedenroute kent een aantal kleinere binnenwateren en de grotere boten kunnen dat niet altijd varen. Daarom is deze route speciaal gemaakt voor jachten met een hoogte vanaf 2.40 meter ( uiteraard kan je deze route ook varen met een lagere boot ) 

De Elfstedentocht is een beroemde schaatstocht en een toeristische route langs 11 historische steden en dorpen. De tocht voert over 200 kilometer aan grachten, meren en kanalen door het Friese platteland en wordt beschouwd als de grootste schaatstocht ter wereld. De tocht kan alleen gereden worden als er minimaal 15 cm dik ijs ligt maar gelukkig kunnen watersporters deze prachtige route elke zomer varen.

Vanuit Sanzi Yacht Charter zetten we koers naar IJlst.
Via de Houkesloot varen we richting de binnenstad van Sneeken passeren we de Sneeker Waterpoort. Het is een van de bekendste monumenten van Friesland en vanaf het water is de Waterpoort goed zichtbaar. Zodra u de brug gepasseerd bent kunt u de perfecte foto maken, kijkt u maar eens achterom. De Waterpoort is in de
avond prachtig belicht en mocht u een plekje kunnen bemachtigen aan een van de kades kunnen we dat van harte aanbevelen. Vanaf dit punt is het centrum van Sneek ook op loopafstand en vindt u allerlei gezellige winkeltjes, restaurants of kunt u een bezoekje brengen aan het Friese Scheepvaartmuseum.

Na Sneek varen we door naar IJlst, en dit ligt aan de route tussen Sneek en Heeg en is een prachtig historisch stadje. Het mooiste deel van IJlst ligt aan de Eegracht en Galamagracht. Aan deze langgerekte gracht staan mooie gevels en statige huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw. De prachtige authentieke sfeer die IJlst uitstraalt heeft vooral te maken met de vele historische gebouwen die er staan. De meeste zijn open voor publiek en zeker een bezoek waard. Bezoek zeker de houtzaagmolen de Rat, de molen is gebouwd in 1632 en is nog steeds in bedrijf. Hier kunt u zien hoe houten balken en planken worden gezaagd met behulp van windenergie.

We zetten koers naar Bolsward.

Bolsward heeft twee jachthavens die beide van alle voorzieningen zijn voorzien. Bolsward heeft een mooi stadscentrum met een aantal leuke restaurants en cafétjes en heeft een gezellig centrum om even doorheen te wandelen. Leuk is ook om op donderdagochtend de wekelijkse markt te bezoeken.

Na Bolsward varen we door naar Workum.

Workum is een bekend dorp onder de watersporters. Zo zijn er verschillende stranden te vinden voor onder andere kite- en windsurfers en zeilers. Workum is een van de oudste stadjes van de provincie en heeft genoeg te bieden: zo zijn er prachtige schilderijen te bewonderen van Jopie Huisman, is er een museum over de historie van Workum en is het mooi wandelen door het oude centrum en de natuur hieromheen.

Na Workum vaar je over de Fluessen richting Stavoren.

Stavoren is een pittoresk stadje aan het IJsselmeer en heeft een rijke geschiedenis. Het dankt zijn naam aan het woordje ‘ staveren’ wat paalvoet betekend in het Oudfries. Dit verwijst naar de palen die vroeger werden gebruikt om de oevers van de havens te versterken. Tevens heeft Stavoren een legende die dateert uit de middeleeuwen. Volgens deze legende was Stavoren ooit de rijkste stad van Europa, en de legendarische ‘Vrouwe van Stavoren’ zou hier hebben gewoond. De stad zou echter door haar hebzucht ten onder zijn gegaan en in de golven van de zee zijn verdwenen. Haar standbeeld is te bewonderen in de haven. Een wandeling door het historische centrum is absoluut aan te bevelen.

Na Stavoren vaar je terug over de Fluessen langs Heeg en Woudsend, over het Slotermeer naar Sloten.

Sloten is het kleinste stadje van de Friese Elfsteden. Het heeft sinds de 14e eeuw zijn stadsrechten en altijd zo behouden. Het stadje is ontzettend mooi om te bekijken en zit vol historische gebouwen, molens, grachtjes en bruggen. Het is ook een van de best bewaarde historische stadjes van Nederland. Er is een fijne jachthaven met alle voorzieningen aanwezig

Na Sloten is er een mogelijkheid om ook Balk te bezoeken. Aan het Slotermeer bij Balk bevind zich een fijne jachthaven met een restaurant Paviljoen waar iedere week verse paling en zalm wordt gerookt op het terras. U kunt hier heerlijk lunchen of dineren en er is regelmatig live muziek. Het is ongeveer 500 m lopen naar het sfeervolle centrum van Balk. Het dorpje heeft een gemoedelijke sfeer en karakter. Het bevat verschillende supermarkten, een bakker en diverse winkeltjes. Op de laatste woensdag van augustus vind er de populaire Gondelvaart plaats, een 70 jaar oude traditie, dan varen er verlichte gondels door de Luts, wat zeker een must is om te zien.

Na Balk steek je terug het Slotermeer over, richting Woudsend en Heeg.

Ondanks dat Heeg & Woudsend niet tot de Elfsteden behoren zijn ze leuk om te bezoeken en zijn ze erg ingespeeld op watersporters.

Op het Heegermeer vind je verschillende eilandjes, waaronder het Konijneneiland. Van oudsher een broedplaats voor konijnen, maar nu vooral een prachtig stukje natuur met mooie ligplaatsen en prachtig uitzicht over het Heegermeer en een hele enkele keer een konijn. Heeg ligt tien kilometer ten zuiden van Sneek aan het Heegermeer. Palingvisserij was voor lange tijd een belangrijk bestaansmiddel. Waar Heeg nu voornamelijk om bekend staat, is de watersport. Het dorp staat vol met monumentale panden, kerken en oude, historische woningen. In het centrum zijn daarnaast veel gezellige restaurants met streekproducten te vinden. Eenmaal per jaar vind in juli het Heechsimmerfestival plaats. Op het strand van het Heegermeer treden dan diverse bands op een drijvend podium op.

Vanuit Heeg vaar je terug langs Joure, Terherne en Akkrum naar Eernewoude.

Eernewoude behoort niet tot de elf steden, maar mag zeker niet worden overgeslagen. Bij Eernewoude kom je het prachtige natuurgebied De Oude Venen tegen. Hier mag je gedeeltelijk doorheen varen. De natuur is een combinatie van meren, petgaten, stripen, rietlanden, veenplassen, ruigten, struwelen, moerasbossen en uitgestrekte hooi- landen wat zorgt voor een prachtig stukje natuur. Dit gebied is zowel wandelend, fietsend als varend te verkennen. Daarnaast bezit Eernewoude een jachthaven en een prachtig zwemstrand met een groot recreatieterrein. Verschillende restaurantjes, cafés en een supermarkt zijn er ook te vinden.

De route vervolgt naar Leeuwarden.

Aangekomen in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Leeuwarden is een stad met een rijke geschiedenis en cultuur, waarvan de invloeden nog steeds zichtbaar zijn in de prachtige architectuur en musea. Van de indrukwekkende Oldehove-toren tot het moderne Fries Museum, er is voor iedereen iets te ontdekken en te beleven. Slenter door de gezellige straatjes en geniet van de lokale specialiteiten in een van de vele cafés en restaurants.

In Leeuwarden kan je tevens ook erg leuk winkelen. Een aanrader om met de boot te gaan liggen is aan de Prinsentuin; Deze prachtige stadstuin biedt een rustige en groene omgeving om aan te meren en te ontspannen. De Prinsentuin ligt net buiten het centrum van Leeuwarden en biedt een mooi uitzicht op de gracht.

Vanuit Leeuwarden is er de mogelijkheid om naar Franeker en Harlingen te varen of naar Dokkum.

Dokkum; is een stad waar altijd veel te doen is, een sfeervolle stad gelegen in het noordoosten van Friesland, aan de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en is vooral bekend vanwege de legende van Bonifatius, die hier in 754 werd vermoord. Tegenwoordig is Dokkum een populaire toeristische bestemming met tal van bezienswaardigheden en activiteiten.

Als toerist in Dokkum kun je genieten van de sfeervolle binnenstad met haar oude gebouwen, grachten en gezellige winkels en terrassen. Bezoek de Bonifatiuskapel en de Bonifatiusbron, die herinneren aan de legende van Bonifatius. Maak een wandeling langs de bolwerken, de oude stadsmuren en het stadhuis. Bezoek het
Admiraliteitshuis, waar je alles kunt leren over de maritieme geschiedenis van Dokkum en de Friese Admiraliteit

Franeker; een charmant stadje gelegen in het hart van Friesland. Het is rijk aan geschiedenis en cultuur, met zijn unieke achttiende-eeuwse planetarium en zijn beroemde universiteit. Wandelend door de pittoreske straatjes en langs de grachten van Franeker, waan je je terug in de tijd en proef je de authentieke Friese sfeer. Franeker heeft gezellige winkeltjes en leuke boetiekjes.

Harlingen; een gezellig oude binnenstad met allerlei winkels en restaurantjes. Bezoek het Hannemahuis, een museum over de geschiedenis van Harlingen en de Wadden. Ook is er het Monument voor de Visserij, dat herinnert aan de rijke visserijtraditie van de stad. Een echte havenstad waar altijd wat te beleven valt. Van- af het water is Harlingen ook goed te bewonderen en er zijn verschillende jachthavens.

De route vervolgt terug via Leeuwarden en Grou richting Terherne.

Grou behoort niet tot de elf steden, maar is een van de bekendste watersportdorpen van Friesland waar altijd veel te beleven is. ’s Zomers vinden er vaak vele evenementen plaats die allemaal te maken hebben met de watersport. Het dorp aan het Pikmeer staat bekend als de startplaats van het jaarlijkse Skûtsjesilen. Grou heeft een gezellige dorpskern met een gevarieerd winkelcentrum en een brede keus aan gezellige restaurants en vele bezienswaardigheden. Proef de lokale lekkernijen: Friesland staat bekend om zijn lekkernijen, zoals suikerbrood, Friese worst en Beerenburg. Probeer deze lokale specialiteiten bij een van de vele cafés en restaurants.

Via Terherne varen we terug naar Sneek.

Terherne staat ook wel bekend als het Kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Voor de kinderen is het kameleoneiland een echte aanrader. Op het eiland zijn spannende paden die leiden langs en over het water, door bomen en over moerassen. Daarnaast zijn er activiteiten zoals polsstokspringen over de sloot, van de kabelbaan en zijn er nog talloze andere avonturen te beleven. Ontdek de leuke restaurants aan het water om heerlijk na te genieten.

Via Terherne vaar je over het Sneekermeer terug.

Het Sneekermeer is ongeveer 4,3 vierkante kilometer groot en heeft een gemiddelde diepte van 2 meter. Het is een van de populairste recreatiegebieden in Friesland. Het Sneekermeer biedt tal van watersportmogelijkheden. Langs de oevers van het meer vind je diverse strandjes waar je kunt zonnebaden en picknicken. Naast de vele watersportactiviteit en, is het Sneekermeer ook een prachtig natuurgebied. Het meer wordt omringd door uitgestrekte weilanden, rietkragen en bosgebieden, wat het een ideale plek maakt om te wandelen, fietsen of vogels spotten.

Prominent op het Sneekermeer vindt u het Starteiland met een gezellige jachthaven. Dit eiland is tevens het centrale middenpunt van de Sneekweek, hét zeilevenement van het jaar.

De Elfstedenroute varen met een hoog jacht? Ook dat kan bij Sanzi Yacht Charter. Bekijk hier onze jachten die te huur zijn.