Friese Merenroute

Vanuit Sanzi Yacht Charter zetten we koers naar IJlst. Via de Houkesloot varen we richting de binnenstad van Sneek en passeren we de Sneeker Waterpoort. Het is een van de bekendste monumenten van Friesland en vanaf het water is de Waterpoort goed zichtbaar. Zodra u de brug gepasseerd bent kunt u de perfecte foto maken, kijkt u maar eens achterom. De Waterpoort is in de avond prachtig belicht en mocht u een plekje kunnen bemachtigen aan een van de kades kunnen we dat van harte aanbevelen. Vanaf dit punt is het centrum van Sneek ook op loopafstand en vindt u allerlei gezellige winkeltjes, restaurants of kunt u een bezoekje brengen aan het Friese Scheepvaartmuseum.

Na Sneek varen we door naar IJlst, en dit ligt aan de route tussen Sneek en Heeg en is een prachtig historisch stadje. Het mooiste deel van IJlst ligt aan de Eegracht en Galamagracht. Aan deze langgerekte gracht staan mooie gevels en statige huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw. De prachtige authentieke sfeer die IJlst uitstraalt heeft vooral te maken met de vele historische gebouwen die er staan. De meeste zijn open voor publiek en zeker een bezoek waard. Bezoek zeker de houtzaagmolen de Rat, de molen is gebouwd in 1632 en is nog steeds in bedrijf. Hier kunt u zien hoe houten balken en planken worden gezaagd met behulp van windenergie.

Na IJlst gaan we via het Oosthemmer meer en de Sneker Trekvaart richting Workum. We passeren hier Bolsward aan onze rechterkant en varen via de Workumer trekvaart. Zodra we bij Tjerkwerd zijn aangekomen slaan we rechtsaf naar Makkum. Het ligt aan de oevers van het IJsselmeer en is vooral bekend om zijn strand, watersportmogelijkheden en aardewerk.

Het strand van Makkum is een populaire bestemming voor toeristen, vooral in de zomermaanden. Het is een lang, breed zandstrand met ondiep water en er zijn veel faciliteiten, zoals strandpaviljoens, strandwachten en douches. Makkum is ook bekend om zijn aardewerk. Het Makkumer aardewerk wordt al sinds de 17e eeuw geproduceerd en is bekend om zijn blauwe decoraties op een witte achtergrond. Er zijn nog steeds enkele aardewerkfabrieken in Makkum te vinden waar bezoekers het productieproces kunnen bekijken en souvenirs kunnen kopen. Het stadje heeft ook een jachthaven, waar veel zeilboten en jachten aanmeren. Al met al is Makkum een charmant stadje aan de Friese kust met een rijke geschiedenis en veel mogelijkheden voor ontspanning en watersport.

We varen weer een stukje terug naar de Workumer trekvaart en voordat we bij Workum zijn gaan we links onder de brug door richting het Gaastmeer. Het Gaastmeer is ongeveer 1,5 kilometer lang en 1 kilometer breed, en is omgeven door groene weiden en kleine dorpjes. Het Gaastmeer is ook een belangrijk natuurgebied, met veel verschillende soorten vogels en andere dieren die er leven. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes in de buurt van het meer die door het mooie landschap voeren en waarbij men kan genieten van de natuur.

Als we rechtdoor varen komen we op de Oudegaaster brekken en hier gaan we rechts over de Fleuzen naar Stavoren. Voordat we bij Stavoren zijn aangekomen varen we door prachtig natuurgebied en passeren we charmante dorpjes zoals Warns met mooie ligplaatsen met de mooiste uitzichten. Er is hier zoveel moois te zien en te ontdekken.

Stavoren is een pittoresk stadje aan het IJsselmeer en heeft een rijke geschiedenis. Het dankt zijn naam aan het woordje ‘ staveren’ wat paalvoet betekend in het Oudfries. Dit verwijst naar de palen die vroeger werden gebruikt om de oevers van de havens te versterken. Tevens heeft Stavoren een legende die dateert uit de middeleeuwen. Volgens deze legende was Stavoren ooit de rijkste stad van Europa, en de legendarische ‘Vrouwe van Stavoren’ zou hier hebben gewoond. De stad zou echter door haar hebzucht ten onder zijn gegaan en in de golven van de zee zijn verdwenen. Haar standbeeld is te bewonderen in de haven. Een wandeling door het historische centrum is absoluut aan te bevelen.

Eenmaal weer onderweg varen we hetzelfde stuk terug door het prachtige natuurgebied en als we rechtdoor varen komen we op het Hegermermeer. Hier vind je verschillende eilandjes, waaronder het Konijneneiland. Van oudsher een broedplaats voor konijnen, maar nu vooral een prachtig stukje natuur met mooie ligplaatsen en prachtig uitzicht over het Heegermeer en een hele enkele keer een konijn. Heeg ligt tien kilometer ten zuiden van Sneek aan het Hegermermeer.

We varen door en komen langs Woudsend om uiteindelijk op het Slotermeer uit te komen. Het meer is ongeveer 9 kilometer lang en 2,5 kilometer breed. Het meer is ook omgeven door mooie natuurgebieden en er zijn verschillende havens en jachthavens in de buurt waar men kan aanmeren en genieten van de omgeving. Een leuke tip is Badmeester Keimpe.

We varen door Sloten om uit te komen op de Grote Brekken waar we rechtsaf gaan richting Lemmer. Lemmer ligt aan het IJsselmeer en is omringd door de vele Friese meren. In Lemmer zelf zijn verschillende jachthavens waar je kunt aanmeren en de stad te voet kunt verkennen. In het hart van het centrum is het vaak dringen voor een mooie ligplaats, dan lig je pal aan de kade waar de meeste restaurants zijn. Lemmer heeft een rijke maritieme geschiedenis en er zijn verschillende interessante bezienswaardigheden, zoals het Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste stoomgemaal ter wereld en zo nu en dan ook nog in werking. Dit stoomgemaal staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Na Lemmer varen we over de Grote Brekken richting het Tjeukermeer. Dit meer is het grootste binnenwater van Friesland. Het Tjeukemeer is ongeveer 6 kilometer lang en 3 kilometer breed, met een oppervlakte van ongeveer 13,5 vierkante kilometer. Het meer is omgeven door prachtige natuur en langs de oevers zijn diverse aanlegplaatsen.

Via Scharsterbrug varen we naar de Langweerder Wielen, een meer vlakbij het leuke dorpje Langweer. Dit meer is ongeveer 2,5 kilometer lang en 1,5 kilometer breed, met een oppervlakte van ongeveer 350 hectare. Sla vooral het leuke dorpje niet over met zijn leuke centrum en gezellige restaurants. Er zijn diverse ligplaatsen in Langweer en bij de passantenhaven wordt je vrolijk ontvangen.

Van Langweer varen we over het meer naar Joure. Het dorp waar Douwe Egberts sinds 1753 zijn koffie brandt, waar Pickwick tea is geboren en waar jaarlijks de Friese ballonfeesten worden gehouden. Een gezellig dorp met een stedelijk karakter. Hier vindt je ook een paar culinaire restaurants.

Na joure varen we langzaam naar het Sneekermeer. Het meer is ongeveer 4,3 vierkante kilometer groot en heeft een gemiddelde diepte van 2 meter. Het is een van de populairste recreatiegebieden in Friesland. Het Sneekermeer biedt tal van watersportmogelijkheden. Langs de oevers van het meer vind je diverse strandjes waar je kunt zonnebaden en picknicken. Naast de vele watersportactiviteit en, is het Sneekermeer ook een prachtig natuurgebied. Het meer wordt omringd door uitgestrekte weilanden, rietkragen en bosgebieden, wat het een ideale plek maakt om te wandelen, fietsen of vogels spotten. Prominent op het Sneekermeer vindt u het Starteiland met een gezellige jachthaven. Dit eiland is tevens het centrale middenpunt van de Sneekweek, hét zeilevenement van het jaar.