Rondje Overijsselroute

Deze route leidt je door de prachtige natuur van Friesland en Overijssel en biedt een verscheidenheid aan landschappen die beide provincies te bieden hebben. Terwijl je vaart, kun je genieten van de adembenemende natuurgebieden, meren en slootjes en ontdek je pittoreske dorpjes.

Vanuit onze haven gaan we via de Houkesloot het Sneekermeer op. Het Sneekermeer is een van de meest populaire en prachtige meren van Friesland. Het meer is niet alleen geliefd onder watersporters, maar ook onder natuurliefhebbers en recreanten. Het Sneekermeer biedt een breed scala aan activiteiten, waaronder zeilen, windsurfen, kitesurfen, kanoën, roeien en vissen. Bovendien zijn er diverse jachthavens en zeilscholen te vinden waar je terecht kunt voor lessen, verhuur en onderhoud van boten. Het landschap rondom het Sneekermeer is bijzonder mooi. Je vindt er prachtige vergezichten over het water, maar ook idyllische dorpjes met oude boerderijen, molens en pittoreske straatjes. Bovendien is het Sneekermeer omringd door groene weilanden en bossen, waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen of paardrijden. Het meer heeft ook een belangrijke historische betekenis voor Friesland. Zo werd hier in 1816 de eerste zeilwedstrijd van Nederland georganiseerd, wat de start betekende van de bekende Sneekweek. Deze jaarlijkse zeilwedstrijd trekt nog altijd duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

We steken het Sneekermeer over en varen richting Akkrum. Een van de meest opvallende kenmerken van Akkrum is het historische centrum, dat een rijke geschiedenis heeft die teruggaat tot de Middeleeuwen. Je kunt een wandeling maken door de smalle straatjes en genieten van de prachtige architectuur, waaronder oude pakhuizen, molens en charmante huizen met rieten daken.

Vanaf Akkrum vaar je verder over Het Deel en het Nieuwe Heerenveense Kanaal richting Heerenveen. Deze stad heeft meerdere aanlegplaatsen en havens, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is. In het centrum vind je een gezellige winkelstraat en er zijn ook uitstekende restaurants te vinden. Naast de vele eetgelegenheden zijn er nog tal van andere activiteiten te ondernemen, zoals een bezoek aan de bioscoop, musea en uitgaansgelegenheden.

Na Heerenveen vervolgt de Route over de Engelenvaart richting Delfstrahuizen. De Engelenvaart is een vrij ondiepe vaargeul in Friesland. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te varen en de waterdiepte goed in de gaten te houden, vooral bij laag water. Het is ook aan te raden om de vaarkaart goed te bestuderen voordat je deze vaargeul op gaat.

Tijdens je vaartocht door het prachtige Friese landschap kom je bij de Driewegsluis, waar je kunt overnachten op verschillende mooie plekken in de vrije natuur of in de jachthaven. De route vervolgt zich naar Steenwijk, waar je ook kunt genieten van een mooie vaartocht. Steenwijk heeft veel te bieden, zoals geweldige winkels, bowlingbanen, bioscopen en zwembaden. Daarnaast heeft Steenwijk het Rabo Theater De Meenthe, dat een breed scala aan culturele evenementen en voorstellingen biedt, van cabaret en dans tot musicals en toneel. Het theater heeft ook een eigen restaurant waar je kunt genieten van een diner voorafgaand aan de voorstelling.

De route leidt verder naar het schilderachtige Giethoorn, een bekend dorp aan de kop van Overijssel. Het dorp staat ook wel bekend als het "Hollandse Venetië" vanwege de vele waterwegen, bruggetjes en punters. Het vervoer in het dorp gebeurt voornamelijk per punter, een open platbodemboot die voortgeduwd wordt met een stok. Giethoorn biedt goede restaurants, diverse winkeltjes, musea en galerieën, en er zijn meerdere jachthavens in de omgeving waar je kunt overnachten.

Na Giethoorn vaar je door een prachtig natuurgebied en over de Belter Wijde verder naar Blokzijl.

Blokzijl is een gezellig dorpje dat volledig omringd wordt door water en waar je kunt genieten van leuke terrasjes. Maak een wandeling door de knusse straatjes en ontdek de rijke geschiedenis van het dorpje. Ook biedt Blokzijl de mogelijkheid om midden in het hart van het dorpje tussen de huizen te overnachten.

De route leidt terug door het prachtige Nationale Park de Weerribben via de Kalenbergergrachten richting Ossenzijl. Houd er rekening mee dat de Weerribben zeer ondiep zijn en dat er daarom niet te hard gevaren mag worden. Ossenzijl bevindt zich aan de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden en is in de zomermaanden gezellig druk. Alle bootverkeer passeert hier de Ossenzijler Brug van en naar de Friese meren. Het Buitencentrum is een perfect startpunt voor excursies of wandelingen door de prachtige natuur van het Nationaal Park. Na Ossenzijl vervolgt de route naar Echtenerbrug. Voor kleinere boten (met een doorvaarthoogte van 2,50m) bestaat er ook een alternatieve route langs Kuinre. Deze route gaat door een open landschap en via een sluisje door het centrum van Kuinre.

Terwijl je geniet van de prachtige natuur, bereik je een kruispunt tussen de Jonkersa of Heloma vaart en de Pier Christiaansloot, waar verschillende accommodaties in de buurt zijn om te overnachten. Je hebt de keuze om door te varen naar Echtenerbrug en Delfstrahuizen en de nacht door te brengen in een van deze gezellige dorpjes, of je kan ervoor kiezen om verder te varen over het Tjeukemeer, via Echtenerbrug en Delfstrahuizen, naar Marchjepôlle, een van de prachtige eilandjes midden op het meer, waar je wakker kunt worden met een schitterend uitzicht.

Langweer is een levendig watersportdorp met een goed onderhouden jachthaven, een strand en een speeltuin voor kinderen. Er zijn verschillende gezellige restaurants en cafés in de buurt, waar af en toe live muziek te horen is. Dit maakt Langweer een bruisende plek waar je je zeker niet zult vervelen. Vanuit Langweer gaat de route verder over de Langweerderwielen, langs sfeervolle Marrekrite-locaties op de Alde Wei en richting het Sneekermeer. Onderweg kun je er ook voor kiezen om Joure te bezoeken. Joure is een knus dorp met diverse winkels en eetgelegenheden. De haven biedt beschutting en bevindt zich naast een park dat ideaal is voor wandelingen. Het centrum van Joure is ongeveer 500 meter verderop te vinden en biedt een scala aan activiteiten, waaronder een indoor speelbos, een zwembad, een puzzelmuseum en een bowling- en midgetgolfbaan. Vanaf Joure vaar je vervolgens door de Goingarijpster Poulen en het Sneekermeer.

De laatste nacht kan je doorbrengen op een van de mooie ligplaatsen aan het Sneekermeer. Hier geniet je nog even van het prachtige uitzicht.