Lits Lauwersmeerroute

De Lits-Lauwersmeerroute is een uitstekende manier om het noordelijke deel van Friesland in één week te verkennen. Tijdens de route kun je genieten van de prachtige Nationale Parken Alde Feanen en Lauwersmeer, die worden afgewisseld door de schilderachtige Friese Wouden met zijn oude dorpjes. Het gebied waar de Lits- Lauwersmeerroute doorheen kronkelt op weg naar het Lauwersmeer, biedt veel mogelijkheden voor watersporters.

Je begint je reis in Sneek en vaart over het Sneekermeer, vervolgens langs Jirnsum via het Prinses Margriet kanaal naar Grou. Grou is een van de meest populaire watersportdorpen van Friesland en biedt veel vermaak voor bezoekers. Vooral in de zomer worden er talloze watersport evenementen georganiseerd. Het dorp, gelegen aan het Pikmeer, staat bekend als de startplaats van het jaarlijkse Skûtsjesilen. Daarnaast heeft Grou een gezellige dorpskern met diverse winkels, restaurants en bezienswaardigheden. Na Grou vaar je verder naar Earnewâld.

Bij Earnewâld kom je het schitterende natuurgebied De Oude Venen tegen. Dit gebied biedt een combinatie van meren, petgaten, stripen, rietlanden, veenplassen, ruigtes, struwelen, moerasbossen en uitgestrekte hooilanden, wat resulteert in een prachtig stukje natuur. Het gebied is zowel te voet, per fiets als per boot te verkennen. Earnewâld beschikt daarnaast over een jachthaven en een schitterend zwemstrand met een groot recreatieterrein. In het dorp vind je diverse restaurants, cafés en een supermarkt.

Er is genoeg te beleven in de hoofdstad van Friesland. Leeuwarden biedt talloze goede restaurants, winkels, musea en uitgaansgelegenheden. Bovendien zijn er vele activiteiten te ondernemen in deze altijd bruisende stad, waar je een echt stadsgevoel kunt ervaren. Overal in de stad zijn grachten te vinden, waarvan de meeste ook bevaarbaar zijn. Hoewel je op deze route om het centrum van Leeuwarden heen vaart, is het zeker aan te raden om Leeuwarden een dagje te verkennen. Na Leeuwarden vervolg je de route in noordelijke richting naar Burdaard.

Tussen Leeuwarden en Dokkum ligt het bruisende dorp Burdaard. In de zomer is het er druk met watertoerisme: jaarlijks passeren tienduizenden boten en schepen het dorp. Het is dan ook een ideale plek om even te pauzeren en te genieten van een plekje op een terras. Burdaard is een geliefd watersportdorp en biedt daarnaast ook mogelijkheden voor wandel- en fietstochten. Vanuit Burdaard vervolgt de route over de Dokkumer Ee richting Dokkum. Dokkum is een bruisende stad waar altijd veel te beleven valt. Zo kun je er kanoën door de grachten, een stadswandeling maken door het historische centrum, musea en kerken bezoeken, tennissen of een ritje maken in het “Dokkumer Lokaeltsje”. Daarnaast biedt Dokkum ook tal van leuke winkels en restaurants en zijn er uitgaansmogelijkheden.

De route vervolgt zich door Zwaagwesteinde, over het Burgermeer en de Leien richting Drachten. In Drachten zijn er diverse jachthavens met uitstekende faciliteiten. Hier kun je ook fietsen huren om Drachten en de omgeving per fiets te verkennen. De stad heeft een levendige winkelstraat waar je heerlijk kunt shoppen. Bovendien kun je er genieten van de diverse restaurants en is er een zwembad te vinden. Na Drachten vaar je verder over de lange en smalle meren naar Akkrum. Akkrum is een sfeervol dorp dat beschikt over diverse winkels en faciliteiten, zoals een supermarkt, slagerij en bakkerij. Ook zijn er meerdere jachthavens te vinden. Leuk om de laatste nacht op het Starteiland door te brengen, het eiland ligt vlak voor Sneek, en is het middelpunt van veel zeilwedstrijden. Er is een mooie jachthaven, restaurant en veel gezelligheid vindt je daar.